Cuprins

Obștea moșnenilor Pântești - Stănești - Drajna

Neagoe Basarab Voevod, prin hrisovul de hotãrnicie emis la 10 iulie 1517, certifică moșnenilor (termen folosit pentru prima oară) din Stănești și Drajna hotarele moșiei lor „din jos, din piatra Berevoieștilor, drept în sus la curmătură, la piatra Șăbianului, la Piscul Găteștilor, la Vârtej, Piscul Globului, la gura Ogritinului, Drajna de Sus, Fântâna Teiului, drept în apa Teleajenului și Teleajenul în jos, iarăși în piatra Berevoieștilor”

Acești munți, în jur de 40 000 Ha, au fost exploatați de Societatea Forestieră Drajna, fără acordul proprietarilor de drept, după spusele lui Victor Eftimiu, domeniile fiind trecute în proprietatea boierilor Filipescu, prin falsificarea documentelor de proprietate, de nepotul lui Alexandru Filipescu.

Istoric

Obștea moșnenilor era compusă din cetele moșnenești: Drăjneni, Ogretineni, Comișei, Izvoranni, Cereșeani, Măneceni, Homorîceni, Teișeneni, Pântești, Gârbești, Bolânești, Dorobanți, etc. cu sediul principal în Drajna de Sus.

Moșnenii, în jur de 5000 de familii, s-au judecat din anul 1920 până în anul 1944 cu Societatea Forestieră Drajna, dar nu au reușit să treacă de prima instanță. Și moșnenii din Chiojd s-au judecat cu această societate pentru 5 000 Ha pădure, tot fără un rezultat satisfăcător pentru ei.

”Parte dintre ele (procese începute in anii 20) s-au încheiat însă cu pierderea pământului de către țărani, pentru care se luptaseră ani de zile. Astfel, în 1940, obștile moșnenilor din Pîntești și Stănești și din comuna Chiojd, judetul Prahova, pierzînd procesul cu societatea forestieră ”Drajna", sînt excluși de pe pășune, societății rămînîndu-i circa 10 000 ha de păduri și goluri de munți.” - Arh. Ist. Centr., fond. Reforma agrară din 1921, dos. 94/1930-1937,f. 86 -89.

Prin președintele obștei, N.I. Popescu a fost prezentată plângere adresată prefecturei Prahova.

Moșnenii Drăjneni au adresat o scrisoare și regelui Carol II pentru a face dreptate dar nu au avut nici un răspuns.

Fotografia de mai sus este realizată în fața ”Palatului ziarelor” la data de 17 iunie 1936, cand moșnenii au venit la București la proces, dar ca întotdeauna, a suferit amânare. Avocatul moșnenilor la acea vreme era Nicolae I. Pppescu.

Ziarul ”Adevărul”din anul 1936 a dedicat mai multe articole acestei nedreptăți a moșnenilor Drăjneni, suferite de pe urma lui Stelian Popescu.

Notă

Fotografie - ”Adevărul”, 50, nr. 16072, 18 iunie 1936

”Studii” , 17, nr. 6, 1964

Studii , 25, nr. 2, 1972

”Unirea Naţională, ideea forţă a României moderne, în perspectiva istorică şi în complexul politic european” - Pamfil Seicaru

”Gazeta Municipală” - Organ săptămânal de informaţie şi critică edilitară, 11, nr. 527, 28 iunie 1942